اسید سولفامیک
شرکت تولیدی-بازرگانی شیمیاپلیمر
اسید سولفامیک که با نامهای اسید آمیدوسولفونیک، اسید آمیدوسولفوریک، اسید آمینوسولفونیک، اسید سولفامیک و اسید سولفامیدیک نیز شناخته میشود، یک ترکیب مولکولی با فرمول H3NSO3 است. این ترکیب بی رنگ و محلول در آب کاربردهای زیادی پیدا می کند. اسید سولفامیک در دمای 205 درجه سانتیگراد ذوب می شود قبل از اینکه در دماهای بالاتر به آب، تری اکسید گوگرد، دی اکسید گوگرد و نیتروژن تجزیه شود.ممکن است یک ترکیب واسط بین اسید سولفوریک (H2SO4) و سولفامید (H4N2SO2) در نظر گرفته شود، که به طور موثر یک گروه هیدروکسیل (-OH) را با یک گروه آمین (-NH2) در هر مرحله جایگزین می کند. این الگو نمی تواند بدون شکستن بخش سولفونیل (-SO2-) در هر دو جهت گسترش یابد. سولفامات ها مشتقات آن هستند.
تولید
این ماده به صورت صنعتی با تصفیه اوره با مخلوطی از تری اکسید گوگرد و اسید سولفوریک (یا اولئوم) تولید می شود. تبدیل در دو مرحله انجام می شود:
OC(NH2)2 + SO3 → OC(NH2)(NHSO3H)
OC(NH2)(NHSO3H) + H2SO4 → CO2 + 2 H3NSO3
به این ترتیب در سال 1995 حدود 96000 تن تولید شد.
ساختار و واکنش پذیری
این ترکیب با فرمول H3NSO3 به خوبی توصیف میشود، نه توتومر H2NSO2(OH). فواصل پیوند مربوطه 1.44 Å برای S=O و 1.77 Å برای S–N است. طول بیشتر S-N با یک پیوند منفرد سازگار است.علاوه بر این، یک مطالعه پراش نوترون، اتمهای هیدروژن را که هر سه آنها 1.03 Å از نیتروژن فاصله دارند، پیدا کرد.در حالت جامد، مولکول اسید سولفامیک به خوبی با یک فرم زویتریونی توصیف می شود.
محلول های آبی اسید سولفامیک ناپایدار هستند و به آرامی به بی سولفات آمونیوم هیدرولیز می شوند، اما جامد کریستالی در شرایط ذخیره سازی معمولی به طور نامحدود پایدار است. رفتار آن شبیه اوره، (H2N)2CO است. هر دو دارای گروههای آمینه مرتبط با مراکز الکترونکشنده هستند که میتوانند در پیوندهای غیرمحلی شرکت کنند. هر دو با گرم شدن در آب، آمونیاک را آزاد می کنند. با این حال، اسید سولفامیک به جای CO2 که اوره آزاد می کند، مطابق واکنش زیر به اسید سولفوریک باز می گردد:
H3NSO3 + H2O → H2SO4 + NH3