بتونه اپوکسی
بتونه اپوکسی یک ماده دو جزئی فاقد حلال بر پایه رزین اپوکسی بوده که به منظور تسطیح سطح بستر و پر نمودن درزها و شکافهای پروژههای مقاومسازی، تقویت سازه با کامپوزیتهای FRP به کار میرود. این ماده چسبندگی بالایی داشته و دارای مقاومت مکانیکی، شیمیایی و حرارتی زیادی است. نام دیگر آن ترمیمکننده اپوکسی است چون در ترمیم سطوح بتنی جهت نصب الیاف FRP در پروژههای مقاومسازی استفاده میگردد.
ترمیمکننده قابلیت استفاده بر روی سطوح عمودی و افقی را دارد و در زمان گیرش دچار جمع شدگی و انقباض نمیشود. این محصول به راحتی در ترکها نفوذ میکند و پس از گیرش به عنوان یک سیستم یکپارچه عمل میکند. مقاومت بالا، عدم تاثیرپذیری در مقابل رطوبت و عوامل محیطی، سهولت در اجرا و چسبندگی بسیار زیاد بتونه اپوکسی از مزایای این رزین اپوکسی است که باعث شده در مقاومسازی ساختمانها استفاده شود.
علاوه بر مباحث مربوط به مقاومسازی با کامپوزیت FRP، پر نمودن خلل و فرج و ترکها و تسطیح و ترمیم بتنهای آسیبدیده میتوان از بتونه اپوکسی در سرویسهای حمام، کف سازی کارخانهها، استخرها و به عنوان لایه میانی کفپوشهای اپوکسی استفاده نمود
پرایمراپوکسی
پرایمر اپوکسی یک ماده دو جزئی بر پایه رزینهای اپوکسی میباشد که قابلیت نفوذ در عمق بتن را دارد و جهت آمادهسازی سطوح بتنی در مقاومسازی و تقویت سازه با کامپوزیتهای FRP استفاده میگردد. چسبندگی این ماده زیاد بوده و قدرت نفوذ فوقالعادهای دارد، از این رو کاربرد فراوانی در مقاومسازی سازه دارد.
این محصول به دلیل چسبندگی خوبی که با سطوح فلزی دارد قابلاستفاده در مخازن صنعتی و سازههای فلزی نیز میباشد.
از پرایمر اپوکسی به جز استفاده در مباحث مربوط به مقاومسازی با کامپوزیتFRP ، میتوان به عنوان پرایمر برای ملات تعمیری و کفپوشهای صنعتی اپوکسی در سطوح بتنی، کف سالنهای ورزشی، آزمایشگاهها و … استفاده نمود. این محصول هنگام استفاده به عنوان سطح زیرین کفپوش تنشهای وارده از طرف کف را تحمل مینماید
چسب اپوکسی
کاربردیترین این ماده در مقاومسازی ساختمان با FRP است و از دو قسمت رزین اپوکسی و سختکننده تشکیلشده و مقاومت بسیار بالایی دارد. موارد مصرف این ماده عبارتند از: ساخت کامپوزیتهای FRP برای استفاده در صنایع مختلف مانند ترمیم و مقاومسازی ساختمان، ساخت کامپوزیتهای FRP، خودروسازی، هواپیماسازی و ….
برخی ویژگیهای چسب اپوکسی که باعث محبوبیت بسیار زیاد این محصول شده عبارتست از :
- مقاومت کششی، خمشی و فشاری چسب اپوکسی بسیار بالا است. بنابراین در ساخت کامپوزیتهای FRP و صنعت مقاومسازی ساختمان نقش عمده و مهمی ایفا میکنند.
- این ماده مقاومت بسیار زیادی در مقابل مواد شیمیایی مختلف مانند اسیدها، نمکها، روغنها، حلالها و … دارد و در مقابل این مواد تأثیرپذیر نمیباشد
- قیمت چسب اپوکسی با توجه چسبندگی زیاد و کاربرد وسیع آن بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی است
- رزینهای اپوکسی در مقابل گرما، سایش و رطوبت پایداری بسیار زیادی دارند.
- چسب اپوکسی در هنگام سخت شدن جمع نمیگردد و با تمام سطوح چسبندگی بسیار بالایی ایجاد مینمایند.
رزین اپوکسی تزریقی
یک ماده دو جزئی و فاقد حلال متشکل از دو جز هاردنر و عمل آورنده میباشد و برای پر کردن درزها و ترمیم ترکهای بتن و مقاومسازی و تقویت المانهای سازهای نظیر تیر، ستون، کف و… استفاده میگردد. دارای قدرت چسبندگی و قابلیت نفوذ بالا و ترمیم ترکها در بتن میباشد
رزین تزریقی اپوکسی یک مایع رقیق زرد رنگ میباشد که مقاومت بالایی در مقابل مواد شیمیایی و ضربه دارد. این ماده میتواند به راحتی داخل ترکها نفوذ کند و وظیفه ترمیم ترکهای بتن را با چسبندگی و قدرت سخت شوندگی بالا انجام دهد. هنگام خشک شدن دچار جمع شدگی نمیگردد، میتوان آن را در سطوح بتنی خشک و مرطوب برای ترمیم ترکهای بتن و مقاومسازی المانهای سازهای استفاده نمود.
مراحل کار ترمیم ترکهای بتن به این صورت است که بعد از پاک کردن آلودگی از روی سطح المان پکر یا نیپل که وظیفه انتقال رزین به داخل ترک را دارد در فواصل مشخص قرار میدهیم سپس عملیات تزریق را تا زمانی که این ماده تزریقی پس نزند ادامه میدهیم و در نهایت از ترک بتن مغزه گیری میشود تا از صحت مقاومسازی اطمینان حاصل شود.رزین اپوکسی تزریقی در مقاومسازی اعضای سازهای و ترمیم ترک بتن کاربرد زیادی دارد.
ملات اپوکسی
ملات اپوکسی محصولی سه جزئی بدون حلال بر پایه این ماده و دانهبندی دقیق و وزن کم میباشد. ملات اپوکسی روانی نداشته لذا برای استفاده در سطوح افقی و بالاسری نیز مناسب است. مقاومت مکانیکی بالا و ضد خوردگی بودن از جمله ویژگیهای ملات اپوکسی است. در بسترسازی سطوح بتنی نیز مورد استفاده است. این ملات به پرایمر نیاز ندارند.
ژل اپوکسی خمیری
از ژل اپوکسی در مواردی که امکان اشباع سازی الیاف FRP وجود ندارد، استفاده میشود. از این ژل اپوکسی در نصب لمینیت و نصب میلگردهای FRP در روش NSM و سطوح بالایی و عمودی به کار برده میشود. از ترکیب ژل اپوکسی خمیری با ماسه سیلیسی میتوان به عنوان ملات تعمیری استفاده کرد.