رزین اپوکسی چگونه وارد ایران شد؟
در سال ۱۳۴۵ این رزین و مواد اپوکسی به ایران وارد شد و حتی قبل از آن در سال ۱۳۹۱ آلمانی ها به صورت مستشاری وارد ایران شدند و کلی از پالایشگاه ها، اسلحه خانه ها، توپخانه ها و مراکز مهم کشورمان را با کفپوش اپوکسی و صنعتی مثل کفپوش های انتی استاتیک کفپوش کردند و به این شکل بود که مواد اپوکسی به ایران وارد شد.
کاربردهای رزین اپوکسی:
خانواده بزرگ رزین های اپوکسی به دلیل گستردگی مزایا و کارآیی در بین رزین های موجود صنایع مختلف استقبال چشم گیری داشته و دلیل آن مقاومت شیمیایی بالا در برابر از هم پاشیدگی ناشی از عوامل محیطی مکانیکی است. به همین دلیل از این رزین در صنایع حساس مثل ساخت قطعات و سازه های هوایی (ساخت هواپیما و فضاپیماها) و از سوی دیگر به دلیل چسبندگی بالای این رزین ها، از آنها به عنوان رزین ایده آل برای سازه های پیشرفته، مصارفی چون تجهیزات صنایع هوا فضا، نفت و گاز، صنایع دفاعی دریایی، خودروسازی، برق و الکترونیک، تجهیزات ورزشی و غیره استفاده می شود. علاوه بر این، از رزین های اپوکسی در مصارفی دیگر مانند: چسب ها، خمیر درزگیر، ریخته گری و آب، لعاب، پوشش های کف و رنگ ها استفاده می شود.
فهرستی از کار بردهای رزین اپوکسی:
- چسب ها
- رنگ ها و پوشش
- قالب های صنعتی و کامپوزیت ها
- مدارهای الکتریکی و الکترونیک
- مصارف خانگی و دریایی
- هوا فضا
- زیست شناسی
- کفپوش های صنعتی
- کفپوش های دکوراتیو
- هنر
تاریخچه و ریشه جویی لغتی
مصرف انسانی رزین های گیاهی دارای تاریخچه ای طولای است که در یونان باستان وتوسط تئوپاراستوس و در رم باستان توسط Pliny the Elder مستند سازی سازی شده است. این مستندات بیشتر در حوزه ی انواع خاصی از رزینهایی با نامهای frankincense و myrrh بوده است . این موارد دارای ارزش فراوانی بوده و در طی مراسم مذهبی به عنوان بخور مورد استفاده قرار گرفته است.
واژه رزین از کلمه ای فرانسوی با نام resine و کلمه ای لاتین با نام resina گرفته شده و یکی از مشتقات واژه ای یونانی با نام rhētinē است که به معنای رزین درخت کاج میباشد. اصلیت قدیمی تر این واژه مشخص نیست ولی احتمالا در دسته ی هندی اروپایی قرار نمیگیرد.
واژه رزین در دنیای مدرن برای تقریبا هر یک از اجزای مایعی به کار برده شده است که به حالت لاک مانند و یا لعابی تبدیل میشوند. یکی از انها لاک ناخن است. انواعی خاص از رزین های ترکیبی مانند نوع اپوکسی و رزین ریختگی نیز با نام رزین خوانده میشوند.
تعدادی از رزین ها نیز در حالت نرم الئورزین نامیده شده و زمانی که حاوی بنزوئیک اسید و سینامیک باشند، بالزام نام میگیرند. الئورزینها نوعی ترکیب طبیعی از رزین و نفت هستند و میتوان انها را از گیاهان مختلفی استخراج نمود. سایر محصولات رزینی که به حالتی طبیعی بوجود می ایند، ترکیبی از صمغ یا موسیلاژ است که با نام رزینهای صمغی شناخته میشود. از رزینهای طبیعی مختلفی به عنوان مواد اولیه در عطرها استفاده میشود مانند بالزام، tolu, elemi, styrax و ترپنتینهای خاص.