کاربرد اصلی برای چسب هات ملت یا همان گرانول در صنعت چوب و صنایع چوبی به منظور چسباندن نوار پی وی سی به لبه ام دی اف و یا قطعات برش خورده آن و یا نئوپان است .و در این مقاله به صورت کامل پاسخ اینکه مواد تشکلی دهنده و هویت آن چیست.پرداخته شده است.
پلیمر گرانول
گرانول اسم پلیمر خاصی نیست. به نوعی از شکل پلیمر بدست آمده .در پتروشیمی است . به صورت دانه بوده و برای مصارف و کاربردها باید ذوب و شکل دهی شود گرانول میگویند.
در واقع وقتی پلیمر تولید میشود .در دستگاه اکسترودر ذوب شده و در سر اکسترودر یک کاتر یا هر چیزی شبیه آن پلیمر خروجی را مرتباً قطع میکند. و گرانول تولید می شود.
همه مواد پلیمری بسته به کاربرد و میزان ویسکوزیته و عوامل دیگر مثل نوع پلیمریزاسیون و… میتوانند تبدیل به گرانول شوند. ولی اگر شرایط پلیمریزاسیون و عوامل دیگر پیچیده باشد پلیمر بصورت پودر یا محلول یا … تولید میشود.
کاربرد پلیمر گرانول
هدف اصلی در تولید یک پلیمر بدست آوردن یک ماده با خواص مطلوب است. و به دست آوردن این خواص و کنترل آن در حین فرآیند شدن پلیمر بستگی به عوامل زیادی از جمله دما، فشار، کاتالیزور و…. دارد . پلیمری که بار اول ذوب و شکل دهی شده .مطمئناً خواص بهتری نسبت به پلیمرهای بازیافتی چند بار ذوب شده دارد.
بعضی از پلیمرها پس از چند بار ذوب و شکل دهی باز خواص خود رو حفظ میکنند. ولی بعضی از آنها مثل PVC پلی وینیل کلراید که مصرف زیادی در پروفیل در و پنجره، سفره و انواع ورق ها، کابل ها، لوازم خانگی و… دارند ، پس از بازیافت خواص خود را از دست میدهند.
یکی از رو به گسترش ترین و مهمترین بخش های صنعت پلاستیک ،بخش بازیافت ضایعات پلاستیک به گرانول های قابل استفاده مجدد برای سایرتولید کنندگان می باشد.
مواد اولیه این صنعت لاستیک های فرسوده و دپو شده در مناطق کشور بوده که به فراوانی در ایران یافت می شوند و سالیانه چندین هزار تن به حجم آنها اضافه می گردد.
تاریخچه
از روش های قدیمی در جهت اتصال دو ماده به هم به کارگیری چسب بوده است و با توجه به گذشته این محصول، حدود 3000 هزار سال قبل از این ماده چسبنده استفاده می شده است. قدیمی ترین چسب ها مانند قیر بوده اند. به عنوان مثال یکی از مصرف آن به صورت ساروج در ساخت برج های تاریخی از جمله بابل بوده است.
می توان گفت که تا قرن 20 تکنولوژی چسب ها رشد آن چنانی نداشته است تا اینکه در جنگ جهانی دوم به خاطر متصل کردن فلزات به یکدیگر و به سایر مواد که نیاز شدیدی به این کار احساس می شده است، قدم های اساسی برداشته شد.
در سال 1950 برای تهیه و تولید برچسب های مفید، از ترکیب رزین فنلی با پلیکروپرن و یا تیتریل در جهت اتصال فلزات به یکدیگر تلاش فراوانی شد که نمونه هایی از چسب های اپکسی که نسبت به مواد مختلف چسبندگی بالایی دارند، تولید شد. تکنولوژی چسب ها در 3 دهه اخیر رشد فراوانی نموده است.
با توجه به آمار موجود، در سال 1966 در حدود 7 میلیون پوند چسب در دنیا مصرف شده که نسبت به مصرف سال قبل، 15% افزایش یافته است. به علت استفاده روز افزون از ماده چسب در کارهای ساختمانی، این محصول از رشد و تولید بیشتری برخوردار است و برای کاربردهای جدید، فرمول های جدیدی ارائه می شود. امروزه تولیدکنندگان زیادی وجود دارد که برای تولید انواع این محصول، با یکدیگر در رقابت هستند.
نواع چسب های گرانولی
چسب های گرانولی بسته به کاربرد و خواص شیمیایی دسته بندی می شوند، مانند : چسب های EVA (اتیل ونیل استات)، PO (پلی اولفین) و PUR (پلی یورتان). اصولا چسب های گرانولی به صورت جامد در بازار موجود می باشند، و برای مصرف باید گرما ببینند. هرکدام از این چسب ها بسته به ترکیبات و مواد شیمیایی به کار رفته در آنها، دارای نقطه ذوب متفاوتی می باشند. نقطه ذوب هر چسب بر روی کاتالوگ و یا لیبل بسته بندی آن درج شده است
کاربرد گرانول
هدف اصلی در تولید یک پلیمر بدست آوردن یک ماده با خواص عالی و مطلوب است. و به دست آوردن این خواص و کنترل آن در حین فرآیند شدن پلیمر بستگی به عوامل زیادی از جمله دما، فشار، کاتالیزور و…. دارد .
پلیمری که بار اول ذوب و شکل دهی شده مطمئناً خواص بهتری نسبت به پلیمرهای بازیافتی چند بار ذوب شده دارد. بعضی از پلیمرها پس از چند بار ذوب و شکل دهی باز خواص خود رو حفظ میکنند.
ولی بعضی از آنها مثل PVC پلی وینیل کلراید که مصرف زیادی در پروفیل در و پنجره،
سفره و انواع ورق ها، کابل ها، لوازم خانگی و… دارند ، پس از بازیافت خواص خود را از دست میدهند.
یکی از رو به گسترش ترین و مهمترین بخش های صنعت پلاستیک ،
بخش بازیافت ضایعات پلاستیک به گرانول های قابل استفاده مجدد برای سایرتولید کنندگان می باشد.
مواد اولیه این صنعت لاستیک های فرسوده و دپو شده در مناطق کشور بوده که به فراوانی در ایران یافت می شوند و
سالیانه چندین هزار تن به حجم آنها اضافه می گردد.
ویژگی ها
از میان چسب های گرم می توان به چسب گرانول اشاره داشت که مخصوص چسباندن نوار pvc به لبه ام دی اف می باشد که در زیر برای هریک از مواد تشکیل دهنده آن توضیح مختصری ارائه می شود.
1. رزین: ماده خالصی است که باعث امکان اتصال شی مورد نظر با کناره ام دی اف می شود.
2. سخت کننده: به موادی گفته می شود که برای اتصال و استحکام بیشتر چسب به کار می رود.
3. حلال: ماده ای است که برای سیالیت چسب و یکنواخت پخش شدن رزین بین سطوح استفاده می شود. به عبارت دیگر، حالت مذاب را به چسب می تواند بدهد.
4. قدرت دهنده: برای تقویت و استحکام لایه چسب از قدرت دهنده ها بهره گرفته می شود.
5. رقیق کننده: این ویژگی ها برای کنترل آبکی شدن چسب و نفوذ آن استفاده می شود.
6. پایدار کننده: استفاده از مواد پایدار کننده در تولید چسب ها، برای دوام و پایداری لایه درونی آن است.
7. پرکننده: این مواد نیز برای کنترل ضریب انبساط حرارتی و مقاومت حرارتی چسب گرانول استفاده می شود.
8. کاتالیزور: نیز موادی است که برای گیرایی چسب در زمان کوتاه و انعقاد سریع تر چسب استفاده می شود.
از ویژگی های مهم این محصول که صنعتگران را راغب به استفاده از آن کرده، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. رنگ موادی که می خواهند چسپانده شوند را تغییر نمی دهد.
2. لخته نشده و بسته به نوع مصرف دارای غلظت و فرمول متناسب با نوع کاربرد می باشد.
3. این چسب به گونه ای تهیه شده که پس از استعمال به سرعت سخت نمی شود.
4. خاصیت ارتجاعی داشته و در برابر رطوبت مقاوم می باشد.
در زمینه مصرف چسب گرانول که رشد روزافزنی در کاربرد صنایع مختلف داشته است، دستگاه های مخصوص چسباندن نوار پی وی سی از جمله دستگاه های پرکاربرد در این واحدهای تولیدی محسوب می شود. به خاطر افزایش کاربرد و استفاده روز افزون از ورق های ام دی اف روکش شده در صنایع مختلف چوب، از این دستگاه در صنعت کابینت سازی، دکوراسیون چوبی منازل، مبلمان اداری و غیره استفاده می شود. دستگاه لبه چسبان منحنی دار از چسب های گرانول دور پایین و دستگاه های مستقیم زن از چسب گرانول دور بالا استفاده می کند.